Η Μητρόπολη Κίτρους «αγκαλιάζει» παιδιά από την Ανατολική Ευρώπη και την Παλαιστίνη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΞΕΝΩΝΑ ΣΤΟ ΣΒΟΡΩΝΟ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ή ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΠΟΛΕΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

 

Παιδιά και νέους από την Ουκρανία φιλοξενεί αυτό το διάστημα η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στον Εκκλησιαστικό της Ξενώνα, στον Σβορώνο Δήμου Κατερίνης της Π.Ε. Πιερίας.
Η φιλοξενία αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος που προωθεί η Ιερά Μητρόπολη με σκοπό να στηρίξει παιδιά και νέους, που είτε αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες είτε βρίσκονται σε περιοχές όπου επικρατεί πόλεμος.
Όπως, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, τα παιδιά και οι νέοι που φιλοξενεί η Μητρόπολη, είναι κυρίως από ομόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης και από την Παλαιστίνη.
Φέτος η Ι. Μητρόπολη φιλοξενεί ομάδες παιδιών και νέων, δύο από Ουκρανία (αυτή την περίοδο), δύο από Πολωνία, δύο από Σερβία, μία ομάδα από Παλαιστίνη καθώς επίσης και μία από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο κ. Γεώργιος τόνισε ότι πρόκειται για παιδιά που δεν έχουν δει ποτέ θάλασσα ή δεν έχουν πάει ποτέ διακοπές στη ζωή τους.

Ευχαριστίες προς Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών, Χορηγούς, Τοπικές Αρχές, Εθελοντές & Πιστούς
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεώργιος μαζί με δύο Ιερωμένους από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ευχαρίστησε τους Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών, που εμπιστεύθηκαν την Ι.Μητρόπολη για την πραγματοποίηση της φιλοξενίας, ευχαρίστησε όμως και τους Χορηγούς, τις Τοπικές Αρχές, τους Εθελοντές καθώς και το Ορθόδοξο Πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.
«Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευλογία για την τοπική μας Εκκλησία να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας έμπρακτα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και βέβαια, δια των παιδιών, προς τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες με τις οποίες μάς συνδέουν δεσμοί πίστεως», ανέφερε ο κ. Γεώργιος.
Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τον βαθύ σεβασμό μου προς τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που εμπιστεύονται τα παιδιά αυτά στα χέρια μας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές και τους χορηγούς, διότι χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα ήταν εφικτή η φιλοξενία αυτή ούτε θα μπορούσαμε εμείς να βαστάσουμε το κόστος τής φιλοξενίας».

Οι χορηγοί
Ευχαριστίες όμως εξέφρασε ο κ. Γεώργιος και προς: 1. Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους (χορηγός), 2. Σούπερ Μάρκετ «Μασούτης» (χορηγός), 3. Το σύνολο των τοπικών Αρχών. 4. Ιδιαίτερα όμως ευχαρίστησε την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης και τη ΔΕΥΑΚ για παρεμβάσεις και υποδομές στον χώρο τού Εκκλησιαστικού Ξενώνα. 5. Το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.
Επίσης, εξέφρασε ευχαριστίες και προς τους Ιερείς π. Αλέξανδρο Πανάσενκο και π. Αλέξιο Μπαλασόφ, οι οποίοι υπηρετώντας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ήρθαν στην Πιερία ως συνοδοί των παιδιών. Τόνισε δε ότι τα παιδιά που ήρθαν από την Ουκρανία είναι από περιοχές εμπόλεμων συγκρούσεων.
«Εντυπωσιαστήκαμε από την πίστη των Ελλήνων»
Ακολούθως, δόθηκε ο λόγος στους Ιερείς π. Αλέξανδρο Πανάσενκο και π. Αλέξιο Μπαλασόφ, οι οποίοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για τη φιλοξενία. Μετάφραση των λεγομένων τους έκανε ο κ. Σέργιος Ρουτκό, που είναι φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Και οι δύο Ιερείς εντυπωσιάστηκαν, όπως είπαν, για την πίστη των Ελλήνων, ενώ αναφέρθηκαν και σε επισκέψεις που πραγματοποίησαν, μαζί με τα παιδιά, σε διάφορους χώρους της Πιερίας, σε αρχαιολογικές περιοχές, στη θάλασσα και στο βουνό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου έγινε αναφορά όχι μόνο στο πρόγραμμα διακοπών των φιλοξενουμένων παιδιών και νέων αλλά και στην πνευματική γνωριμία και επικοινωνία που επιτεύχθηκε.
Πρόγραμμα φιλοξενίας ανεξαρτήτως θρησκείας
Τέλος, διευκρινίστηκε ότι στο πρόγραμμα φιλοξενίας το κριτήριο δεν είναι η θρησκεία κάθε παιδιού αλλά είναι η στήριξη παιδιών και νέων που είτε αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, είτε βρίσκονται σε περιοχές όπου επικρατεί πόλεμος.
Δηλαδή, το κριτήριο είναι η ανάγκη και όχι το θρήσκευμα αυτών των παιδιών και επομένως, όπως επισημάνθηκε, δεν φιλοξενούνται μόνο Ορθόδοξοι αλλά και ετερόδοξοι, π.χ. Μουσουλμάνοι. Και βέβαια, όπως επίσης διευκρινίστηκε, το πρόγραμμα ως προς την επιλογή συμμετοχής παιδιών και νέων καθορίζεται από τους εκεί διοργανωτές, δηλαδή από τις χώρες προέλευσης των παιδιών και των νέων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
23 Ιανουάριος 2018, 13.49
-24-------forbesΟ Σταύρος Τσομπανίδης που αναδεικνύει τα ελληνικά φύκια παγκοσμίως μπήκε στη λίστα των «30 Under 30» - Την Ελλάδα στη εφετινή λίστα εκπροσωπεί επίσης...
23 Ιανουάριος 2018, 13.48
2018-01-23-11-49-29Στις 4 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί το επόμενο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, αυτήν τη φορά στην Αθήνα. Δημοσιεύματα ανέφεραν πως το συλλαλητήριο θα...
23 Ιανουάριος 2018, 13.47
2018-01-23-11-48-25 Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας συνελήφθησας στο Μενίδι και στα Άνω Λιόσια, δύο άνδρες (ηλικίας 58 και 74 ετών) καθώς και μία ...
real-estate
pharmacy
ktel
phones
steile-arthro
astra
san-simera
Ο ΚΑΙΡΟΣ
ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ