Ως πότε θα «εξαφανίζεται» ένα χωριό και θα «τραυματίζεται» μια κωμόπολη κάθε χρόνο στην Ελλάδα;

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Τροχαίο ατύχημα αποκαλείται αυτό που επισυμβαίνει στο οδικό δίκτυο. Μπορεί να εμπεριέχει υλικές ζημίες ή και τραυματισμό ανθρώπων ή ζώων. Τροχαίο δυστύχημα αποκαλείται αυτό που απαραιτήτως εμπεριέχει και θάνατο ανθρώπων.
Από το 2010 μέχρι και το 2015 παρατηρείται σταδιακή μείωση (-37%) των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας (από 1.200 θανάτους/έτος σε 800/έτος περίπου). Οι λόγοι που συνέβαλαν σ’ αυτό μπορεί να είναι:
Η κρίση, η οποία οδηγεί τους συμπολίτες μας στη μειωμένη χρήση του οχήματός τους καθώς και η μειωμένη ταχύτητα λόγου κόστους του καυσίμου.
Η σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του οδικού μας δικτύου. 
Η τεχνολογική ανάπτυξη στα θέματα ενεργητικής/παθητικής ασφαλείας που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα.
-    Πρόληψη με  καλύτερη ενημέρωση και υιοθέτηση υγιών οδηγικών συμπεριφορών.
Καλύτερη αστυνόμευση των οδικών δικτύων.
Το  2016 μετά από αρκετά χρόνια πτωτικής πορείας η Ελλάδα καταγράφει επιδείνωση στους δείκτες θανάτων από τροχαία. Συγκεκριμένα, οι νεκροί από τροχαία αυξήθηκαν κατά 2% , ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Ε.Ε. κατέγραψε ισόποση μείωση (2%) στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Περισσότερα...

 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλω το νέο κόμμα να προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Η κούρσα της ανάδειξης του νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία, αφού λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν από την εκλογική διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου. Ένα εκ των φαβορί, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο υποψήφιος και νυν ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε την Πιερία, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε στην «Ε», εξήγησε γιατί επέλεξε να είναι υποψήφιος και ποια πολιτική θα εφαρμόσει εφόσον εκλεγεί. Απάντησε όμως και σε ερωτήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την Πιερία, όπως είναι η ανάδειξη του Ολύμπου, η επιστροφή των νέων στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Πιέρια όρη.

Συνέντευξη στη Σμαρώ Γιαννούλη

Περισσότερα...

 

Υπερφορολόγηση VS Κρατικά έσοδα

Υπερφορολόγηση VS Κρατικά έσοδα
Του Ξενοφώντα Ελ. Μπαραλιάκου*


Η γνωστή (στους οικονομολόγους τουλάχιστον) καμπύλη του Laffer δείχνει παραστατικά πώς αλληλοεπηρεάζονται τα κρατικά έσοδα και ο φορολογικός συντελεστής . Διαψεύδει δηλαδή την «κοινή λογική» που θα έλεγε ότι όσο πιο υψηλή είναι η φορολογία τόσο πιο υψηλά είναι τα κρατικά έσοδα.    Η λογική της καμπύλης του διεθνούς φήμης οικονομολόγος Arthur Laffer βασίζεται στην αναζήτηση του ιδεατού φορολογικού συντελεστή που να μεγιστοποιεί τα κρατικά έσοδα,  χωρίς όμως να «γονατίζει» τον φορολογούμενο. Ξεκινά από την υπόθεση το τι τελικά θα εισπράξει μια κυβέρνηση αν οι φορολογικοί συντελεστές αρχίσουν να αυξάνονται. Όταν ο φορολογικός συντελεστής είναι 0 τότε μηδενικά θα είναι και τα κρατικά έσοδα. Από το μηδέν και πάνω αρχίζει να εισπράττει και μέχρι ενός σημείου, το ιδανικό σημείο - Optimum point-  που διαφέρει όμως από οικονομία σε οικονομία και από χώρα σε χώρα, στο οποίο το κράτος εισπράττει το μέγιστο των δυνατοτήτων του φορολογούμενου. Αν ξεπεραστεί αυτό το σημείο,  παρατηρούμε ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, τα έσοδα του κράτους αρχίζουν να μειώνονται και στο τέλος να μηδενίζονται (100% φορολογία).
Το ακούμε συχνά, αλλά το τελευταίο διάστημα το ζούμε  «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Όσο μία κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους στο τέλος τόσο λιγότερους θα εισπράξει.

Περισσότερα...

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΛΠ. (6)

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντώνη Ι. Ζαρκανέλα π. Γενικού Διευθυντή ΑνάπτυξηςΑντώνη Ι. Ζαρκανέλα
π. Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης
της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης
.

Περίληψη Προηγούμενου: Ενώ οι αστοί πολιτικοί «ονειροπολούσαν» για το μέλλον τους, το ΚΚΕ προσπαθούσε να κτίσει το παρόν εκμεταλλευόμενο την επιθυμία του Έλληνα να κάνει κάτι δημιουργώντας ταυτόχρονα και το ΕΑΜ. Σ’ αυτή την οργάνωση καλούσε όλους να συμμετάσχουν χωρίς αποκλεισμούς –βασιλικούς, τεταρτο-Αυγουστιανούς, προκαλώντας τους παλαιοκομματικούς. Οι Στρατιωτικοί περίμεναν εντολές είτε από την Κυβέρνηση στο Κάιρο είτε από του πολιτικούς στην Αθήνα. Όμως, η εξόριστη Κυβέρνηση οι πολιτικοί της Αθήνας όσο και οι Στρατιωτικοί είχαν επιφυλάξεις για τον ένοπλο αγώνα. Τελικά, κάποιοι Αξιωματικοί βρέθηκαν, αντικειμενικά, να ανήκουν σε διάφορες ομάδες ως αποτέλεσμα της διαίρεσης σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, σε μόνιμους αλλά και σε απότακτους που είχαν επιστρέψει στην υπηρεσία για τον Πόλεμο καθώς και σε απότακτους που δεν είχαν επιστρέψει.  Οι μόνοι που έμειναν στην Ελλάδα και ασχολήθηκαν με την Αντίσταση ήταν κατά βάση οι απότακτοι που δεν είχαν ανακληθεί στην υπηρεσία και ήταν εθισμένοι στον «συνομωτισμό».

Περισσότερα...

 

Περί καζινοποίησης της χώρας

Αποτέλεσμα εικόνας για Του Δημήτρη Μάρδα Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Β ΘεσσαλονίκηςΤου Δημήτρη Μάρδα Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Β Θεσσαλονίκης

«Οδηγείτε τη χώρα σε καζινοποίηση, με την εγκατάσταση 35.000 παιχνιδομηχανών (VLTs)»,  τα λεγόμενα φρουτάκια. Αυτό ήταν το αφήγημα, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. πριν από λίγο καιρό. Ποιος όμως άνοιξε την Κερκόπορτα για την καζινοποίηση της χώρας;

Όλως τυχαίως την ευθύνη της πρωτοβουλίας αυτής, φέρει το ΠΑΣΟΚ του κου  Παπανδρέου με υπουργό Οικονομικών τον κο Βενιζέλο. Ειδικότερα, ο Νόμος του ΠΑΣΟΚ 4002 /2011 πρόβλεπε την παραχώρηση στον ΟΠΑΠ τα 35.000 VLTs έναντι τιμήματος 560 εκ. ευρώ. Η μετέπειτα Σύμβαση πώλησης του ΟΠΑΠ της  4-11-2011 στο νέο πάροχο –ιδιωτική εταιρία–  πρόβλεπε, εκτός των άλλων, και την παραχώρηση και αυτού του δικαιώματος. Να σημειωθεί ότι το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ πουλήθηκε 680 εκ ευρώ.

Περισσότερα...

 

Αναστάσιος Σαραφίδης: Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά

Ο Αναστάσιος Σαραφίδης μας παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά & ποιος είναι.
Κυκλοφόρησε την πρώτη του ποντιακή δισκογραφική δουλειά ο Αναστάσιος Σαραφίδης με 10 νέα ποντιακά τραγούδια.Ο τίτλος του cd “Σκαλώνω τραγουδώ” Κυκλοφόρησε και υπόσχεται να δώσει ένα νέο χρώμα στην ποντιακή μουσική!!! Μία δουλειά που επιμελήθηκε με πολύ μεράκι και σεβασμό στην ποντιακή μουσική ο Μπάμπης Κεμανετζίδης. Κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή και σύμπλεγμα δισκοπωλεία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Σαραφίδης Αναστάσιος Ο Σαραφίδης Αναστάσιος γεννήθηκε το 1995 στον Κορινό Πιερίας, από οικογένεια ποντιακής καταγωγής. Η καταγωγή του είναι από την Πάφρα και τον Όφη Τραπεζούντας και ένα μικρό ποσοστό από τη Θράκη. Ξεκίνησε να μαθαίνει ποντιακή λύρα από τα 9 του χρόνια, όπου παράλληλα μάθαινε στον ποντιακό σύλλογο του Κορινού ο "Εύξεινος Πόντος" ποντιακούς χορούς. Από τα 13 χρόνια της ηλικίας του αρχίζει να παίζει σε γάμους, εκδηλώσεις, χορούς, χορευτικά κ.α. Το 2008 και το 2010 έλαβε μέρος σε πανελλαδικούς διαγωνισμούς ποντιακής λύρας όπου και πήρε και τις 2 χρονιές το 1ο βραβείο. Από μικρός πάντα είχε μουσικές ανησυχίες για κάτι διαφορετικό για κάτι που θα "έπιανε" το σφυγμό του κόσμου την ώρα της διασκέδασης, ιδιαίτερα στη νεολαία. Αργότερα ασχολήθηκε και με την εκμάθηση της ποντιακής λύρας σε μικρούς και μεγάλους μαθητές. Ο Σαραφίδης Αναστάσιος συνεχίζει πλέον τραγουδώντας και παίζοντας λύρα την μετάδοση της ποντιακής μουσικής παράδοσης.

Περισσότερα...

 

ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΚΙΝΗΣΗ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΩΝ

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ

ΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 


Τις τελευταίες μέρες ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Έχοντας καταρχήν την ιδιότητα των Δημοτών θεωρούμε ότι έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε για το τι έχει συμβεί, τι συμβαίνει και το τι πρόκειται να συμβεί το προσεχές διάστημα στον τόπο μας σχετικά με την “ανάπλαση της Αγίου Νικολάου”.

 

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...