Δουλειά στους νέους...

Δουλειά στους νέους...                                                            

 

Του Ευθύμιου Αναγνώστου

Δικηγόρου - Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

Η απόφασή μου να κατέλθω στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) ως υποψήφιος σύμβουλος του Συνδυασμού «Σύγχρονη Δικηγορία» ήταν αποτέλεσμα δύο βασικών παραγόντων. Της απογοήτευσης μου ως μαχόμενος επαγγελματίας  δικηγόρος, τόσο από την καθημερινή σισύφεια  προσπάθειά μας να ασκήσουμε τελεσφόρα το λειτούργημά μας, χωρίς την συμπαράσταση οργάνου του Συλλόγου μας για θεσμική παρέμβαση σε Δικαστές, Εισαγγελείς, Υπαλλήλους κλπ (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Συμβούλου Υπηρεσίας», που ενώ υπήρχε, σταμάτησε), όσο και από την έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής από το Σύλλογο για τη λειτουργική ένταξη στη δικηγορία του λαμπρού επιστημονικού δυναμικού των νέων δικηγόρων, συναδέλφων στην πλειοψηφία τους με προσόντα και όρεξη-όραμα για τη δικηγορία, που δυστυχώς  καταλήγει σε απογοήτευση και απαξίωση του λειτουργήματος και των συλλογικών διαδικασιών εκπροσώπησης.

Περισσότερα...

 

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων στη Χειμάρα. Που είσαι Ελλάδα;;;

H 31-10-2017 είναι, ή θα έπρεπε να είναι, μια μέρα στην οποία, δυστυχώς, οφείλουμε να επικεντρωθούμε όλοι! Στη Χειμάρα της Αλβανίας, όπου είναι έντονη η παρουσία του ελληνικού στοιχείου, οι τοπικές αρχές προέβησαν στην κατεδάφιση 19 σπιτιών Ελλήνων, ενσπείροντας θύελλα διαμαρτυριών και προκαλώντας μέγιστο κοινωνικό ζήτημα με σοβαρές πολιτικές και διεθνικές διαστάσεις. Μάλιστα έχουν ήδη προγραμματιστεί οι κατεδαφίσεις άλλων 80 σπιτιών, που ανήκουν κι αυτά σε Έλληνες (!), και βρίσκονται στο κέντρο της πόλης!
‘‘Επίσημη αιτιολόγηση’’ για την επιχείρηση των κατεδαφίσεων, που ανέλαβε να διεκπεραιώσει το Αλβανικό Εθνικό Σώμα των Επιθεωρητών για την Προστασία της Περιοχής, είναι ότι αυτή υλοποιείται με στόχο την ‘‘αστική αναβάθμιση’’ της Χειμάρας, που λαμβάνει χώρα δυνάμει του συγχρηματοδοτούμενου από την Τράπεζα Κοινωνικής Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe Social Development Bank - CEB) και την Αλβανική Κυβέρνηση ‘‘προγράμματος για την ανάπτυξη φτωχών αγροτικών κοινοτήτων και τον εκμοντερνισμό αστικών υποδομών’’.
Ωστόσο, καθώς είναι προφανές ότι στα πλαίσια εφαρμογής του άνω προγράμματος ο τρόπος εκτέλεσης των αποφασιζόμενων πρωτοβουλιών ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των αλβανικών αρχών, αυτές οι σωρηδόν κατεδαφίσεις κατοικιών Ελλήνων και η εν γένει ‘‘επίθεση’’ στο περιουσιακό τους status συνιστούν μια ωμή, καθολική προσβολή στα ατομικά δικαιώματα των μελών της ελληνικής μειονότητας, η οποία στοχοποιείται επιλεκτικά και αδικαιολόγητα, δεδομένου ότι, ένεκα της ‘‘αστικής ανάπλασης’’, κατεδαφίζονται σπίτια μόνο Ελλήνων. Το γεγονός, επομένως, ότι πολίτες διαφορετικής (από την αλβανική) εθνοτικής καταγωγής μένουν κυριολεκτικά  ανέστιοι και δη με τη χρήση εξαμβλωματικών πρακτικών αποτελεί, πέραν από εξόφθαλμη και έντονη προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της Χώρας αυτής, ως υποκειμένων Δικαίου, και φαλκίδευση του ουσιαστικού νοήματος της Δημοκρατίας και του σκληρού εννοιολογικού πυρήνα του Κράτους Δικαίου.
Οι ενέργειες των αρχών της γειτονικής Χώρας αντίκεινται στη διεθνή έννομη τάξη και η αντίθεση αυτή είναι διπολικά εστιαζόμενη: Αποτελεί και παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων περιουσίας (property rights), αλλά και παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας (minority rights).

Περισσότερα...

 

Ως πότε θα «εξαφανίζεται» ένα χωριό και θα «τραυματίζεται» μια κωμόπολη κάθε χρόνο στην Ελλάδα;

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Τροχαίο ατύχημα αποκαλείται αυτό που επισυμβαίνει στο οδικό δίκτυο. Μπορεί να εμπεριέχει υλικές ζημίες ή και τραυματισμό ανθρώπων ή ζώων. Τροχαίο δυστύχημα αποκαλείται αυτό που απαραιτήτως εμπεριέχει και θάνατο ανθρώπων.
Από το 2010 μέχρι και το 2015 παρατηρείται σταδιακή μείωση (-37%) των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας (από 1.200 θανάτους/έτος σε 800/έτος περίπου). Οι λόγοι που συνέβαλαν σ’ αυτό μπορεί να είναι:
Η κρίση, η οποία οδηγεί τους συμπολίτες μας στη μειωμένη χρήση του οχήματός τους καθώς και η μειωμένη ταχύτητα λόγου κόστους του καυσίμου.
Η σταδιακή βελτίωση της ποιότητας του οδικού μας δικτύου. 
Η τεχνολογική ανάπτυξη στα θέματα ενεργητικής/παθητικής ασφαλείας που παρέχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα.
-    Πρόληψη με  καλύτερη ενημέρωση και υιοθέτηση υγιών οδηγικών συμπεριφορών.
Καλύτερη αστυνόμευση των οδικών δικτύων.
Το  2016 μετά από αρκετά χρόνια πτωτικής πορείας η Ελλάδα καταγράφει επιδείνωση στους δείκτες θανάτων από τροχαία. Συγκεκριμένα, οι νεκροί από τροχαία αυξήθηκαν κατά 2% , ενώ ο αντίστοιχος δείκτης της Ε.Ε. κατέγραψε ισόποση μείωση (2%) στους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Περισσότερα...

 

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θέλω το νέο κόμμα να προκαλέσει ένα δημιουργικό σοκ στο πολιτικό σκηνικό

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ


Η κούρσα της ανάδειξης του νέου επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία, αφού λίγες μόνο μέρες μας χωρίζουν από την εκλογική διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου. Ένα εκ των φαβορί, σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ο υποψήφιος και νυν ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα επισκέφθηκε την Πιερία, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας. Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε στην «Ε», εξήγησε γιατί επέλεξε να είναι υποψήφιος και ποια πολιτική θα εφαρμόσει εφόσον εκλεγεί. Απάντησε όμως και σε ερωτήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο την Πιερία, όπως είναι η ανάδειξη του Ολύμπου, η επιστροφή των νέων στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Πιέρια όρη.

Συνέντευξη στη Σμαρώ Γιαννούλη

Περισσότερα...

 

Υπερφορολόγηση VS Κρατικά έσοδα

Υπερφορολόγηση VS Κρατικά έσοδα
Του Ξενοφώντα Ελ. Μπαραλιάκου*


Η γνωστή (στους οικονομολόγους τουλάχιστον) καμπύλη του Laffer δείχνει παραστατικά πώς αλληλοεπηρεάζονται τα κρατικά έσοδα και ο φορολογικός συντελεστής . Διαψεύδει δηλαδή την «κοινή λογική» που θα έλεγε ότι όσο πιο υψηλή είναι η φορολογία τόσο πιο υψηλά είναι τα κρατικά έσοδα.    Η λογική της καμπύλης του διεθνούς φήμης οικονομολόγος Arthur Laffer βασίζεται στην αναζήτηση του ιδεατού φορολογικού συντελεστή που να μεγιστοποιεί τα κρατικά έσοδα,  χωρίς όμως να «γονατίζει» τον φορολογούμενο. Ξεκινά από την υπόθεση το τι τελικά θα εισπράξει μια κυβέρνηση αν οι φορολογικοί συντελεστές αρχίσουν να αυξάνονται. Όταν ο φορολογικός συντελεστής είναι 0 τότε μηδενικά θα είναι και τα κρατικά έσοδα. Από το μηδέν και πάνω αρχίζει να εισπράττει και μέχρι ενός σημείου, το ιδανικό σημείο - Optimum point-  που διαφέρει όμως από οικονομία σε οικονομία και από χώρα σε χώρα, στο οποίο το κράτος εισπράττει το μέγιστο των δυνατοτήτων του φορολογούμενου. Αν ξεπεραστεί αυτό το σημείο,  παρατηρούμε ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, τα έσοδα του κράτους αρχίζουν να μειώνονται και στο τέλος να μηδενίζονται (100% φορολογία).
Το ακούμε συχνά, αλλά το τελευταίο διάστημα το ζούμε  «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Όσο μία κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους στο τέλος τόσο λιγότερους θα εισπράξει.

Περισσότερα...

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΛΠ. (6)

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντώνη Ι. Ζαρκανέλα π. Γενικού Διευθυντή ΑνάπτυξηςΑντώνη Ι. Ζαρκανέλα
π. Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης
της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης
.

Περίληψη Προηγούμενου: Ενώ οι αστοί πολιτικοί «ονειροπολούσαν» για το μέλλον τους, το ΚΚΕ προσπαθούσε να κτίσει το παρόν εκμεταλλευόμενο την επιθυμία του Έλληνα να κάνει κάτι δημιουργώντας ταυτόχρονα και το ΕΑΜ. Σ’ αυτή την οργάνωση καλούσε όλους να συμμετάσχουν χωρίς αποκλεισμούς –βασιλικούς, τεταρτο-Αυγουστιανούς, προκαλώντας τους παλαιοκομματικούς. Οι Στρατιωτικοί περίμεναν εντολές είτε από την Κυβέρνηση στο Κάιρο είτε από του πολιτικούς στην Αθήνα. Όμως, η εξόριστη Κυβέρνηση οι πολιτικοί της Αθήνας όσο και οι Στρατιωτικοί είχαν επιφυλάξεις για τον ένοπλο αγώνα. Τελικά, κάποιοι Αξιωματικοί βρέθηκαν, αντικειμενικά, να ανήκουν σε διάφορες ομάδες ως αποτέλεσμα της διαίρεσης σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, σε μόνιμους αλλά και σε απότακτους που είχαν επιστρέψει στην υπηρεσία για τον Πόλεμο καθώς και σε απότακτους που δεν είχαν επιστρέψει.  Οι μόνοι που έμειναν στην Ελλάδα και ασχολήθηκαν με την Αντίσταση ήταν κατά βάση οι απότακτοι που δεν είχαν ανακληθεί στην υπηρεσία και ήταν εθισμένοι στον «συνομωτισμό».

Περισσότερα...

 

Περί καζινοποίησης της χώρας

Αποτέλεσμα εικόνας για Του Δημήτρη Μάρδα Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Β ΘεσσαλονίκηςΤου Δημήτρη Μάρδα Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Β Θεσσαλονίκης

«Οδηγείτε τη χώρα σε καζινοποίηση, με την εγκατάσταση 35.000 παιχνιδομηχανών (VLTs)»,  τα λεγόμενα φρουτάκια. Αυτό ήταν το αφήγημα, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. πριν από λίγο καιρό. Ποιος όμως άνοιξε την Κερκόπορτα για την καζινοποίηση της χώρας;

Όλως τυχαίως την ευθύνη της πρωτοβουλίας αυτής, φέρει το ΠΑΣΟΚ του κου  Παπανδρέου με υπουργό Οικονομικών τον κο Βενιζέλο. Ειδικότερα, ο Νόμος του ΠΑΣΟΚ 4002 /2011 πρόβλεπε την παραχώρηση στον ΟΠΑΠ τα 35.000 VLTs έναντι τιμήματος 560 εκ. ευρώ. Η μετέπειτα Σύμβαση πώλησης του ΟΠΑΠ της  4-11-2011 στο νέο πάροχο –ιδιωτική εταιρία–  πρόβλεπε, εκτός των άλλων, και την παραχώρηση και αυτού του δικαιώματος. Να σημειωθεί ότι το 33% των μετοχών του ΟΠΑΠ πουλήθηκε 680 εκ ευρώ.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...